Herstellen van de stem

Herstellen doet de stem na vocale belasting voornamelijk in de nacht wanneer de stemplooien niet of weinig vibreren. De slijmvliezen in de stemplooi herstellen zich dan. Er wordt vocht teruggevoerd naar de stemplooi, de stemplooi wordt gehydrateerd. Hierdoor klinkt de stem de volgende dag weer helderder. Uiteraard zijn er momenten dat het normale herstel in de nacht niet voldoende is. In zo’n situatie moeten we zelf een beetje herstelwerk doen in de vorm van oefeningen. Oefeningen die er toe leiden dat de gellaag en de spierlaag goed vrij kunnen vibreren.

Spierspanning

Veel spieren in je lichaam staan indirect en direct in contact met je stembanden of de larynx waarbinnen je stembanden moeten functioneren. Wanneer er in deze spieren te veel spierspanning bevindt kunnen de stembanden niet optimaal functioneren.

Bezoek een masseur om je lekker te laten masseren. Alleen al de 'me-time' zorgt voor ontspanning en daarnaast is het belangrijk dat nek en hals los worden gemasseerd. 

 

Voor een specifieke massage/behandeling voor de larynx kun je ook terecht bij Sandra. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen. 


De LAX VOX methode zorgt voor een sneller herstel.

De laatste tijd is de Lax Vox methode erg in opkomst voor sneller herstel. Er zijn diverse oorzaken voor het versnelde herstel. De boven-ademdruk wordt groter en de onder-ademdruk lager (dus onder en boven de glottis). Er is meer balans waardoor de spiermassa ontspannen kan werken en herstellen. Daarnaast wordt door de pulserende beweging van de bovendruk het instrument, de larynx, meer gemasseerd.


Hoe gebruik je de LAX VOX methode?

Neem een flexibele slang van ongeveer 32 cm lang met een doorsnede van 10 mm. Deze slang doe je in een flesje (bierflesje of 0,5 flesje water) met water, ongeveer tot de helft gevuld. Vervolgens laat je het slangetje ongeveer 2 tot 3 cm onder de waterlijn zakken. Neem de andere kant tussen je lippen en zeg zachtjes op een comfortabele toon de klinker OE. Zorg dat de bubbels in het water rustig ontsnappen. Experimenteer met harder en zachter blazen zodat je meer bubbels krijgt en minder. 

Zorg er steeds voor dat je wangen lekker ontspannen mee bubbelen. 

oefening 1: bubbel op een strakke toon. Produceer kleine, gelijkmatige bubbels. Houd het bubbelen strak vol tot je ontspannen leeg is en je buik langzaam is ingetrokken. Ontspan de buik terwijl je ademhaalt en herhaal de oefening op verschillende hoogtes. 

Oefening 2: Begin het bubbelen op een ontspannen lage hoogte. Maak glijtonen naar boven. Let er op dat de bubbels niet groter mogen worden!

 

Voor het bestellen van LAX VOX slangen klik hier.


Hydratatie

Zodra de slijmvliezen uitgedroogd zijn door welke reden ook klinkt de stem niet helder en kan het voor complicaties zorgen en een langer herstel van je stem. Uitdroging kan bijvoorbeeld komen door: koffie, alcohol, rook/roken, airco, stress of slaap tekort. 

Als je hier al rekening mee houdt kan het uitdrogen voorkomen worden. Maar wat kun je doen als je merkt dat je slijmvliezen toch uitgedroogd zijn?

 

1 Voldoende en regelmatig water drinken. Vermijd alcohol en suiker houdende producten. Drink het water niet te koud als je stembanden actief aan het werk zijn. 

 

2 Stomen. Stoom 1x per dagdeel. Het stomen doe je met gekookt water. Je kan hier eventueel wat kamille bij in doen. Vermijd producten als eucalyptus, dit droogt juist uit. Probeer tot 20 min. na het stomen enige vorm van praten en koude omgevingen  te vermijden , zodat de stembanden goed tot rust komen. 

 

3 Vernevelaar. Gebruik een vernevelaar met een (fysiologische) zoutoplossing om herstel en stimuleren en je slijmvliezen te bevochtigen.

 

4 Bevochtiger. Plaats een bevochtiger op je slaapkamer om tijdens het slapen de slijmvliezen goed vochtig te houden, zodat ze sneller herstellen.