Stem revalidatie

Mijn verhaal

In 2018 stond ik veel op het podium met Perfect Showband. Ik merkte tijdens shows dat mijn stem minder werd en dat de sluiting van mijn stembanden niet was zoals het moest zijn. Ik klonk hees en moest hard werken om weer helder te kunnen klinken. Daarnaast was mijn stem ook erg onvoorspelbaar en dat was ik niet gewend aangezien ik technisch toch echt wel wist wat ik deed. Ik liet mijn stembanden onder de loep nemen in Voorburg. Waarom helemaal in Voorburg? Hier hebben ze goede apparatuur en goede kennis op het gebied van stemgebruik door zangers en zangeressen. Als zanger(es) is het belangrijk dat je jouw stem laat nakijken door iemand die zingen als vak serieus neemt en met jouw meedenkt in de juiste oplossingen in plaats van we kijken het even aan. Ik weet als geen ander dat een onbetrouwbare stem je erg onzeker kan maken en het is dan ook belangrijk dat jij je serieus genomen voelt. Helaas weet ik uit persoonlijke ervaringen en ervaringen van mensen waarmee ik werk dat dit bij artsen in de Achterhoek niet vaak het geval is. 

 

Tijdens mijn controle bleek al snel dat er zich een cyste bevond in mijn linker stemband. Door de grootte was een goede stemband sluiting onmogelijk en was er maar 1 optie en dat was opereren. 

 

Na de operatie moest ik weer helemaal opnieuw beginnen met geluidjes maken, praten en uiteindelijk zingen. De kennis van de technieken zat nog in mijn hoofd, maar door de hoeveelheid littekenweefsel was mijn stemband erg stijf en dit vergde veel geduld en oefeningen om dit weer soepel te krijgen. Daarnaast moesten mijn stembanden weer leren onder minder kracht te sluiten. In deze periode was ik Héél erg onzeker en gefrustreerd, omdat ik wilde dat het weer zou gaan zoals het voor de cyste was. Ik voelde mij ook erg alleen, omdat niemand in mijn omgeving begreep wat dit emotioneel met mij deed.

 

Ondanks de onzekerheid ben ik in 2018 naar het Complete Vocal Institute gegaan voor een gespecialiseerde opleiding als zangeres en zangdocente. Hier zaten de experts die mij wel begrepen ook ook begrepen wat er in mijn keel aan de hand was en waarom mijn stembanden op dat moment deden wat ze deden. Zij gaven mij duidelijkheid, de juiste sturing en vooral de juiste motivatie en steun.

 

Door mijn eigen verhaal kan en wil ik anderen helpen die zich onzeker voelen door stemproblemen. Ken ik het proces van stemherstel met alle ups & downs en weet ik wat een stem nodig heeft om weer gezond te kunnen functioneren. Belangrijk is: Geef niet op en vraag om de juiste hulp!