Zangles

Voor beginners en (semi)professionals.

 

Zangles is belangrijk als je veel vraagt van je stem(banden).

Dit geldt voor zingen, maar ook als je in het dagelijks leven, bijvoorbeeld met je werk of opleiding, veel je stem moet gebruiken. De technieken die je leert zorgen ervoor dat er minder druk komt te staan op veel delen in je lichaam, waardoor je geen/minder snel problemen krijgt.

Tijdens de lessen is een ontspannen sfeer erg belangrijk. Je lichaam moet zich kunnen onspannen om de technieken goed uit te voeren. In de lessen leer je wat zingen eigenlijk is en hoe je dit op een goede manier kunt doen.

Je krijgt les aan de hand van de CVT methode ( Complete Vocal Technique) van Catherine Sadoline. 

 

Tijdens de les gaan we aan de slag met jouw muzikale doel. Je krijgt tips en tricks waar je thuis mee aan de slag gaat om deze technieken in je spiergeheugen te trainen. Je kan werken aan een specifiek nummer, of een gedeelte van een nummer, maar je doel kan ook algemener/specifieker zijn. Denk hierbij aan:

 

- Lage noten

- hoge noten

- klankkleur van je stem

- effecten (zie uitleg hieronder)

- ademhaling/ademsteun

 

Tijdens de lessen is er een mogelijkheid om nummers op te nemen. Dit kan je helpen om zelf te leren luisteren naar je goede- en/of verbeterpunten. Deze opnames worden digitaal opgestuurd. De les zelf mag ook opgenomen worden, zodat behandelde stof thuis terug beluisterd kan worden. In dit geval moet je zelf voor de opname zorgen. Dit kan vaak handig zijn om terug te luisteren welke stappen je thuis moet volgen om bij het gewenste eindresultaat te komen. 

 

 

Les locaties:

Smoddedijk 3

7054 AC Westendorp

 of

 J.D. Pennekampweg 3

6999 CH Hummelo

Lessen structuur

Hoe gaan we te werk tijdens de lessen.

 

Om een muzikaal doel te bereiken moet je eerst een muzikaal doel hebben. Dit noemen we een muzikale wens. Denk hierbij niet aan wat je niet kan, maar wat je graag zou willen. Bijvoorbeeld: In dit nummer zou ik graag de uithaal in het laatste refrein kunnen zingen. We kunnen dan gericht aan het werk. Als we hiermee aan het werk gaan is het wel belangrijk dat je de melodielijn en de tekst kent, zodat we ook echt met de muzikale wens aan de slag kunnen. 

Heb je tijdens de les tekst nodig, breng deze dan zelf mee. Je kan dan gelijk aantekeningen maken op de juiste plek bij de tekst. 

Het kan handig zijn om de les op te nemen, zodat je thuis terug kunt luisteren hoe we gewerkt hebben. 

Tijdens de les leer je om op een gezonde manier je muzikale doel te behalen. Dit doen we door nieuwe en goede technieken in je spiergeheugen te trainen. Het is je eigen verantwoordelijkheid om dit thuis verder te trainen. 

Als je bijvoorbeeld erg moe bent is het niet altijd verstandig om te trainen. Door vermoeidheid verzwakt de ademsteun en is er meer kans op het gebruik van verkeerde techniek. Ook dit kan dan in je spiergeheugen worden getraind, waardoor je later weer moeite moet doen om dit weer uit je spiergeheugen te krijgen. Let dus goed op hoe en wanneer je traint.

 

Aanmeldingsformulier

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Effecten

Alle effecten zijn gezond voor je stem, zolang ze op de goede manier worden uitgevoerd en iedereen kan ze leren. Het is ook mogelijk om effecten met elkaar te combineren.

Het toepassen van effecten is voor gevorderde zangers, aangezien de basis goed moet worden beheerst. Echter is kans groot dat je misschien al wel meerdere effecten gebruikt of kan produceren. Het kan zijn dat je hier niet altijd controle over hebt. Effecten gaan vaak samen met emotie. 

Vibrato

 

Er zijn 3 soorten vibrato:

laryngeal Vibrato

Pulse Vibrato

Hammer Vibrato

Ornamentatie

 

Een ornamentatie is een snelle opeenvolging van meerdere noten achter elkaar. Dit wordt gecombineerd met een pulse vibrato. Het is ook wel bekend onder de naam adlip. 

Creak/Creaking

 

Een creak is een los kraakje in je stem voor het begin van een zin/woord. Veel mensen hebben dit van nature ook al in hun praatstem. Dit kan versterkt worden als men moe is en de ademsteun verzwakt is. 

 

Bij creaking is het kraakje gecombineerd met klank. 

Distortion

 

Distortion klinkt vaak wat agressief. Het geluid zelf is een soort ruis. Het wordt dan ook altijd gecombineerd met een klank met daarop het "agressieve" ruis geluid. Omdat dit geluid niet met de stembanden geproduceerd wordt is het niet schadelijk voor je stembanden, mits je het natuurlijk op de goede manier toepast.

Rattle

 

Dit effect is te herkennen aan de lichte klankkleur en het rollende geluid. Ook deze valt, net als distortion, onder de wat extremere effecten. Raddle kan toegepast worden vanaf mid tot hoog.

Growl

 

Dit effect is erg vergelijkbaar met Raddle. Het is herkenbaar aan zijn rollende sound, maar heeft een donkere klankkleur en het knüdel geluid. (kermit de kikker) Growl wordt voornamelijk gebruikt in het lage tot midden register.

Lucht toevoegen

 

Het gebruik van hoorbare lucht mag alleen worden toegepast in de stemfunctie Neutral op een zacht volume aangezien hierbij de stembanden geopend zijn.

Vocal break

 

Een vocal break staat ook wel bekend onder de naam "snikje". Het wordt veel gebruik in country muziek, maar ook zeker in andere stylen. Het is een abrupte overgang tussen 2 stemfuncties. 

Scream

 

Een scream is het zingen van een plotselinge hoge noot. Dit kan in verschillende stemfuncties zijn.

Grunt

 

Dit effect komt voor in metal muziek. Hierbij vindt trilling plaats in het gehele strottenhoofd. Bij dit effect is het niet mogelijk om op verschillende toonhoogtes te zingen. Dit kan wel als het gecombineerd wordt met een ander effect.